5. heinäkuuta 2015

Laurin maalasukoulu - Tuunattu lipasto on rennon miehekäs

Kirjoittanut Lauri

Projektin kuvaus: Lipaston tuunaus. Tavoite: Maalata lipastoon suuri kuvio, joka jatkuu lipaston laatikoiden yli. Aiheeksi valikoitui: Union Jack, eli Iso Britannian lippu. Lopputulos: Vanhan lipaston uusi ilme on patinoitunut ja rennon miehekäs. Kuin suoraan 60 -luvun rantahuvilasta.
Vanha lipasto löytyi  käytettyjen huonekalujen liikkeestä Keravalla. Koska kunto ei ollut häävi, oli hintalappukin sopuisat 5€. Lipasto kantoon ja tuunailemaan.

Työohje Union Jack lipaston maalaamiseen

1. Irrota vetimet ja muut helat.

2. Poista vanha lakka tai maali maalinpoistoaineella. Vaihtoehtoisesti voit hioa pinnan puulle, kunhan työkalupakista löytyy hiomakone. Jos kalusteen pinnassa on viilu, niin hiomista ei voi suositella, tai se täytyy tehdä varoen viilun puhkikulumista.

3. Kittaa mahdolliset kolot. Tässä lipastossa kittasin avaimenreijät umpeen. Itse käytin nopeasti kuivuvaa (malttamaton) kaksikomponenttista puukittiä.

4. Maalaa puhdas pinta vähintään kahteen kertaan valkoisella maalilla. Oikeastaan mikä tahansa vesiohenteinen maali soveltuu tähän tarkoitukseen. Itse suosin mattapinnan jättävää maalia. Esimerkiksi jokin remontista ylijäänyt valkoinen seinämaali käy tarkoitukseen hyvin. Itse asiassa paremmin kuin oikea kalustemaali. Tässä projektissa käytin Kalustekalkkimaalia. Se on erittäin helposti työstettävissä (kulutettavaissa), ja tarkoitettu juurikin tällaisiin kohteisiin.

5. Valkoisen maalin kuivuttua pintaan maalattiin Union Jack eli Yhdistyneiden Kuningaskuntien (Iso Briannia) lippu sinisellä ja punaisella maalilla. Täältä löytyy lipun maalausohjeet. Maalaa laatikot irrallaan. Rajaukset kannattaa tehdä laatikot yhteen niputettuna, niin kuviot osuvat paremmin kohdalleen. Itse kelasin maalarinteippiä laatikko nipun ympärille rajauksen ajaksi. Tee rajaukset hyvälaatuisella maalarinteipillä ja irrota laatikot toisistaan terävällä veitsellä. Sinistä ja punaista kalustekalkkimaalia saa tilattua ainakin täältä.

6. Kun maali on kuivunut vähintään tunnun (mieluummin kaksi), kulutetaan pintaa hiomalla sitä varovasti hienolla (240) hiekkapaperilla. Pintaa hiotaan sen verran, että saadaan kuluneen oloinen ilme aikaiseksi. Mitä useamman kerroksen valkoista maalia olet viitsinyt levittää, sitä huolettomammi pintaa voi hioa. Hiekkapaperin kanssa voi käyttää myös teräsvillaa pinnan kuluttamiseen.

7. Nyt lipasto on maalattu ja vahausta vaille valmis. Lipaston kansi haluttiin tehdä decoupage -tekniikalla. Kanteen käytettiin vanhan sanomalehden mainoskuvilla kuvioitua askartelupaperia. Jos kannen kuviointi paperilla ei kiinnosta, maalaa kansi vaikka valkoiseksi ja hyppää suoraan kohtaan yhdeksän.

Kiinnitä kanteen haluamasi paperi ohennetulla Eri Keeperillä. Itse en mitannut seossuhdetta tarkaan, lisäsin vettä liiman sekaan vähitellen, kunnes seos oli siveltävissä. Levitä liima-vesiseosta ensin lipaston kanteen, ja sitten liimattavan paperin nurjalle puolelle. Kiinnitä paperi mahdollisimman nopeasti pintaan, koska liima kuivuu nopeasti.

8. Jos lipaston kansi tulee kulutukselle alttiiksi, kuten yleensä tulee, kannattaa kansi lakata jollain vesiohenteisella lakalla. Itse levitin kolme/neljä kerrosta lakkaa pintaan.

9. Viimeistele lipasto vahaamalla se kauttaaltaan antiikkivahalla, sävy pähkinä. Näin pinta saa patinoituneen ilmeen. Vahan voi levittää melko huolettomasti, kuten tuolijutussamme. Ylimääräinen vaha hangataan pois.

10. Asenna uudet vetimet.


Antiikkivaha saa maalipinnan näyttämään patinoituneelta.


Lipastossa olleet pienet kolhut tuovat lisää ilmettä lopulliseen pintaan.


Lipaston kanteen liimattiin askartelupaperia. Aiheena vanhan sanomalehden miehiset mainokset. (Graphic 45 On the Boardwalk Collection 85266300253)

Uudet vetimet löytyivät Bauhaus myymälästä Vantaalta. Lasisina ne ovat sopivan huomaamattomat.


Kuvausrekvisiittana puiset squashmailat. Aitoa tavaraa 70-luvulta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti