17. tammikuuta 2015

Valkoiseksi maalattu Lundia on täydellinen kirjahylly

Kirjoittanut Inka ja Lauri

Sattui niin mukavasti, että erään konttorin muutossa, saimme pakettiautollisen Lundiaa. Vanhat pölyiset hyllyt olivat toimittaneet aikaisemmin "mappivaraston" virkaa. Meillä käy usein hyvä tuuri, mutta harvoin NÄIN hyvä. Visio oli heti valmis: puunvärinen hylly maalataan valkoiseksi. Valmis hylly on tosi sopiva ja vielä parempi livenä.


Lundian Classicin uudet osat sopivat vanhoihin, joten täydensimme hyllyä muutamalla uudella kaapinovella ja vetolaatikolla. Tietokonekaappi muodostuu lasku- ja nosto-ovista.


Lundia kirjahyllyn osat olivat värittömällä lakalla käsiteltyä mäntyä.


Suurin osa hyllyistä, sekä tikasosat maalattiin valkoiseksi. Männyllä on  ikävä ominaisuus kellastuttaa maalia oksien kohdalta. Ja juuri valkoisessa tämä näkyy erittäin ikävästi. Asialle oli siis tehtävä jotain ja jotain tehtiin. Yksiselitteiset ohjeet lopussa. Kuvan levyissä ensimmäinen ohut kerros erikoispohjustetta.Valmis maalausjälki kestää lähempää tarkistelua ja arjen kulutusta.


Askartelu-, käsityö- ja kuvituskirjoja on vino pino.


Rivi hyllyjä jätettiin puunväriseksi. Ne käsiteltiin Liberon Bloom värittömällä lattiaöljyllä. Näin saaatiin mukavaa kontrastia ja hieman väriä hyllyyn.


Pienet puiset maalaustelineet toimivat kirjatukina. Kuvasta näkyy, että niitä on myös käytetty maalaustelineinä.


Hyllykössä on myös vanha Ikean lokerikko, jossa näppärä säilyttää pieniä esineitä.

Laurin maalauskoulu
 • Pinnat hiottiin kevyesti läpi, ja hiontapöly poistettiin huolellisesti.
 • Oksaongelmasta päästiin eroon käyttämällä Ronsealin Erikoispohjuste Oksaeriste -tuotetta, joka estää nämä ikävät oksien läpilyönnit. Maalasimme kaksi kerrosta oksaeristemaalia.
 • Osat pintamaalattiin kahteen kertaan Ronsealin vesiohenteisella kalustemaalilla.
 • Tikasosissa käytettiin pintamaalina Plasti-Koten Twist&Spray maalia satiini valkoinen. Se soveltuu erinomaisesti puun maalamiseen. Spraymaali oli näppärä käyttää tikaksissa joissa paljon reikiä hyllykannattimille, sekä sisänurkkia, joita siveltimellä työläs maalata.

Plasti-Koten, Ronsealin ja Liberonin tuotteet ovat edustamani yrityksen maahantuomia.

8 kommenttia:

 1. Kiitos maalivinkeistä! Muutama kysymys heräsi. Pohjamaalasitteko myös tikkaat ennen spraymaalausta? Kuinka paljon spraymaalia meni noihin viiteen tikkaaseen? Olisiko vinkkiä mistä tuota spraymaalia saa? Nopealla etsinnällä ei oikein tahtonut löytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,
   Tikaksia ei pohjamaalattu, ne pestiin puhtaiksi maalarinpesulla.
   Vanhan lakkapinnan päälle pysyi maalaamaan hyvin puhdistuksen jälkeen. Muutamat kolot myös kitattiin umpeen.

   Spraymaalia taisi mennä kaksi purkillista. Jos käytät jotain halpismaalia, saattaa sitä mennä moninkertainen määrä.

   Plastiu-Kotea myydään joissain K-Raudoissa. Myös Duplicolorilta löytyy paremminpeittävää Platinum -spraymaalia satiini kiiltoasteella, ja sitä myydään Bauhaus tavarataloissa.

   Toivottavasti tästä oli apua.

   Lauri

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta!
   Kuulostaa melko riittoisalta.
   Minulla olisi tikkaiden ja hyllyjen lisäksi myös lasiovia, jotka pitäisi maalata. Pitää vielä kokeilla olisiko ne parempi maalata siveltimellä vai sprayllä.

   Pitääpä käydä siis K-Raudassa. Joissakin Kodin Terroissa sitä näkyi mahdollisesti olevan, mutta kaikki Kodin Terrat ovat melko kaukana meiltä.

   Poista
  3. Hei,

   Maali soveltuu lasipinnoille siinä missä siveltäväkin.
   Kirkkaat lasiovet voi maalata sisältä, niin ulkopintaa saa raaputella huoleti.

   Lauri

   Poista
 2. Upea hylly! Laiska ja osaamaton maalari kysyy, onnistuisiko pelkät hyllyt myös spraylla? Kestäisikö pinnassa? Tuota Plasti-Koten sprayta ei vaan taida enää saada mistään. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   Hienoa että muutkin pitävät hyllystämme. Itse asiassa istun juurikin nyt hyllyn ääressä, kun naputtelen tätä vastausta tietokoneella, joka on luukkujen takana piilossa.
   Kuten muissakin maaleissa, on myös spray-maaleissa eroja kestävyyden suhteen. Periaatteessa ei siis ole mitään estettä myös hyllyjen maalaamiselle kestävällä spraymaalilla. Ongelmaksi muodostunee riittävän suuren kalvopaksuuden aikaansaaminen, joka takaisi myös kulutusta kestävän pinnan.

   Muutamissa K-Raudoissa ja Värisilmä myymälöissä on Plasti-Kotea. Toki markkinoilta löytyy myös muita laadukkaita spraymaaleja. Dupli Color platinum, jota saa ainakin Bauhaus myymälöistä on erittäin kestävää.

   Tsemppiä maalauspuuhiin!

   Lauri

   PS. kyllä itselläkin meinasi hermo mennä näiden hyllyjen maalaamiseen...

   Poista
 3. Hei!
  Itsellä ollut mielessä myös Lundian maalaaminen monet kerrat, kun hyllyä on tullut katseltua melkoisen monta vuotta. Onnistuisikohan Ronsealin Erikoispohjuste Oksaeriste-maalilla lakatun lundian maalaus ilman hiontaa, niin kuin valmistaja lupailee? Onko tuo oksaeriste kovin hajuhaittaa antavaa, kun pitäisi asuintiloissa maalata? Entä oliko tuo pintaan tuleva maali maalarinvalkoista vai mitä ja miten se sopi uusien lundian valkoisten osien kanssa?

  VastaaPoista
 4. Pitäisi maalata yli 40 hyllyä ja kymmenisen tikasta. Mitä luulet minkä verran maaleja pitäisi varata tuohon erään? Meneekö spraymaalia kuinka paljon ns. hukkaan? Kiitti!

  VastaaPoista