29. heinäkuuta 2015

Laurin Maalauskoulu - Lipaston sablonimaalaus

Kirjoittanut Lauri

Vanha mäntyinen lipasto päivitetiin lastenhuoneeseen sopivaksi kalusteeksi viikonloppuprojektissa.
Kellastunut ja oksainen mänty on useimpien mielestä todellinen nou nou, ja istuu korkeintaan erämaamökin porstuaan.

Vanhasta lipasto tehtiin kahdessa päivässä lastenhuoneeseen sopiva. Päätimme maalata lipaston hillityn harmaaksi, tasapainottamaan lastenhuoneen värimaailmaa.

Työohje

 1. Puhdista vanha lakattu tai maalattu pinta maalipesuaineella ja hio kevyesti mataksi 180-240 paperilla. Poista hiontapöly huolellisesti.
 2. Maalaa ensin valkoisella vesiohenteisella tartuntapohjamaalilla kahteen kertaan. 
 3. Maalaa haluamallasi sävyllä kalustemaalia. Levitä ainakin kaksi kerrosta, ettei maalikalvo mene puhki pintaa hiottaessa (vaihe 6). Tähän lipastoon käytettiin vaalean harmaata vesiohenteista kalustemaalia. Anna kuivua. Maalina käytettiin Kalustekalkkimaalia joka on erittäion helppo työstää.
 4. Maalaa haluamasi kuvio sapluunaa apunakäyttäen lipaston pintaan toisella sävyllä.  Tähän lipastoon käytettiin oranssia sävyä. Anna kuivua.
 5. Levitä pintaan vielä yksi kerros ensin käyttämääsi maalia (vaalean harmaa), niin että juuri tekemäsi kuvio on maalautuu piiloon. Anna kuivua.
 6. Hio pintaa varovasti kunnes oranssilla (tai mitä sävyä olit valinnutkaan) maalattu kuvio alkaa näkyä. Käytä hienoa hiekkapaperia 240 tai hienompaa. Poista hiontapöly
 7. Lopuksi voit levittää pintaan väritöntä antiikkivahaa. Näin hiottuun pintaan saadaan lisää kiiltoa.
 8. Asenna uudet vetimet. Aina se ei ole välttämätöntä, mutta kyseisen lipaston puiset nupit eivät sopineet uuteen ilmeeseen.


Lähikuvassa näkyy miten aidon kuluneelta kuvio näyttää. Lopputulos näyttää aivan siltä kuin oranssi maali olisi kulunut, vaikka oikeasti oranssin maalin päälle levitetty harmaa maali on kulutettu puhki.

Myös harmaa maali on kulunut jostain kohtaa puhki, ja paljastanut valkoisen tartuntapohjamaalin lisäten vanhaa ja kulunutta vaikutelmaa.

Kalustevahaa viimeistelee pinnan kauniiksi. Jos vanhaa ilmettä ja kuluneisuutta haluaisi korostaa lisää, voisi pintaan levitää värittömän vahan sijasta pähkinänväristä antiikkivahaa.


Lipasto nielee uskomattoman määrän lastenvaatteita.


Perheemme purjehdsharrastus tulee esiin koriste-esineissä.

1 kommentti:

 1. Wau! Teidän blogin löytäminen pelasti päiväni! Nyt alkoi projektit täällä päässä, ei olisi parempia neuvoja saada!

  VastaaPoista