3. helmikuuta 2015

Quilling: Kauniita kuvioita rullaamalla

Kirjoittanut Inka

Kosken konnussa uusin villitys on quilling eli paperifiligraani. Tämä juttu kertoo ihan ensimmäisestä quilling -työstäni, sen tekemisestä ja siitä, mitä olen oppinut sitä tehdessäni.

Quillingissä ideana on tehdä kuvioita paperisuikaleita rullaamalla ja toisiinsa liimaamalla. Helppoa ja hauskaa. Ihan totta. Valmis Kosken konnun logo on päässyt seinälle.

Paperisuikaleista saa kauniita kuvioita. Kukat on quilling -aiheiden kestosuosikki.

Quillingissä yksityiskohdat kiinnittävät huomion.


Työkaluille on oma laatikko.


Quilling tarvikkeet: kampa, sakset, nuppineuloja, muutama erilainen quilling -työkalu, pinsetit, paperisuikaleet, liima, korkkialusta ja muotosabluuna.

Sinivalkoinen filigrointikynä, Sinelli, 3,95 EUR
Pinsetit, Sinelli, vastaavanlaiset 3,90 EUR
Quilling -sarja sis. paperisuikaleet, quilling -työkalun, sabluunan, korkkimaton ja nuppineulat, Slöjd-Detaljer, 17,40 EUR (Slöjd-Detaljer -verkkokaupassa minimi tilaus oli muistaakseni 40 EUR.)

Kampa 
Käytetään apuvälineenä tietyntyyppisten quilling -muotojen tekemiseen. Ei ole ollut tarvetta vielä. Kuvassa normaali kampa. "Oikeassa" Quilling -kammassa piikit ovat (kai?) harvemmassa.

Quilling -työkalut 
Kuvassa kaksi Quilling -työkalua eli filigrointikynää. Molemmissa kynissä on quilling -työskentelyyn sopiva lovellinen kärki. Paperin pää asetetaan kynän loveen ja paperi pyöritetään rullalle. Sinivalkoisen työkalun toisessa päässä on pallomainen kärki, jota voi käyttää esimerkiksi paperin kohokuviointiin tai apuvälineenä paperin taittamiseen.

Pinsetit
Quilling on välillä niin tarkkaa hommaa, että kädet tärisee ja rillit huurtuu. Silloin huomaa tarvitsevansa hyviä pinsettejä.

Paperisuikaleet 
No näitä tarvitaan. Jos kärsivällisyys riittää, paperisuikaleita voi leikata myös itse. Oma kärsivällisyys ei ole sillä tasolla, joten "mistä saa quilling -paperia?!". Paperisuikaleita on helppo tilata internetistä, myös joihinkin askartelukauppoihin on ilmestynyt Quilling -paperisuikaleita.

Paperisukaleita on tarjolla eri levyisinä. 3 mm leveä paperisuikale on kai yleisin, koska quilling -tekniikkaa käytetään usein kortteihin. Tässä Kosken konnun logossa on käytetty 4 mm ja 8 mm leveitä paperisuikaleita.

Ulkomaisissa nettikaupoissa leveydet saatetaan ilmoittaa tuumina: 1/8" on noin 3 mm.

Liima
Mikä olisi erityisen hyvä liimaa merkki tähän lajiin, en tiedä. Kuitenkin sellainen liima, joka on kuivuttuaan läpinäkyvää. Käytin mitä kotona oli valmiina. Levitin liimaa hammastikulla. Omalla hankintalistalla on uudelleen täytettävä liimapurkki, jossa on tarkkaan liimaamiseen tarkoitettu kärki. Joulupukki varmaan ihmettelee, jos ensi joulun toivelistalla on liimapurkkia.

Korkkialusta, nuppineulat ja muotosabluuna
Käytetään paperimuotojen tekemiseen ja yhdistämiseen. Muotosabluunan avulla saat pyörittämistäsi paperirullista haluamasi kokoisia, oikean kokoisia ja saman kokoisia mikäli tarve vaatii. Työn alla oleva kukkanen ja muuta kiekurat on helppo koota korkkialustalle nuppineulojen avulla.

Pienikokoisiin töihin, kuten kortteihin, pieni korkkialusta riittää luultavasti ihan hyvin. Kuvassa oleva korkkialusta oli omiin tarpeisiin liian pieni. Olin tulostanut Kosken konnun logon A3:lle. Ostin Clas Ohlsonilta ilmoitustaulun, josta irroitin kehykset. Sain isomman korkkialustan, hinta noin 15 euroa.

Quillingiin löytyy kasa muitakin tarvikkeita, mm.
Filigrointialusta, Sinelli, 8,90 EUR, jossa on eri muotoisia ja kokoisia sabluunoita sekä korkkialusta samassa. Myöskin hankintalistalla.


Englanninkielinen Creative paper quilling, Adlibris, 14,10 EUR. Sisältää quilling -tekniikkaoppaan ja erilaisia työohjeita.

Täytyy sanoa, että netistä (lue: Pinterestistä, hakusanalla Quilling) löytyy ilmaiseksi niin paljon ohjeita ja ideoita, että kirja tuntuu sen jälkeen turhalta. Olen kerännyt Pinterestiin, Kosken konnun Quilling -tauluun muutamia aika näyttävän näköisiä töitä.


Päätin aloittaa harrastuksen tekemällä Kosken konnun logon. Tulostin tekstin A3 -paperille, jonka kiinnitin työalustaan. En halunnut tulostettua tekstiä lopulliseen työhön, joten kiinnitin tulosteen päälle luonnospaperin, joka toimi työn pohjana. Alimmaisena on siis korkkialusta, sitten tuloste ja päällimmäisenä luonnospaperi.


Kosken konnun logo on melkein valmis. Sana Kosken on tehty 4 mm leveästä paperista ja Kontu on tehty 8 mm leveästä paperista.


Kosken konnun sydämet on täytetty paperirullilla.
Valmiin logon ympärille kasvoi köynnöstä.


Köynnös työn alla.


Valmis työ odottaa ripustusta.

Linkkejä
All Things Paper: Quilling FAQ

Nettikauppoja
quilling.com
quillingsuperstore.com
honeysquillingshop.com
walmart.com
Slöjd-Detaljer
kultapandanpaja
sinelli

Askartelukauppoja joissa olen nähnyt Quilling -papereita
Taitaville
Askarelli
Hobby Point

"Askartelukauppoja, joissa olen nähnyt quilling -papereita" on lisätty tekstiin 17.6.2015.

Lue myös

Quilling: Paperisuikaleista tehty juliste


4 kommenttia:

  1. Aivan ihana!! Voi kun oma kärsivällisyys riittäisi tuollaiseen "näpertelyyn". :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Milla! :) Unohdin varmaan mainita, että näpertelin tätä varmaan puoli vuotta, aina välillä. Alkuperäinen visio hukassa, mut hyvä tuli silti. :) Uusi työ on jo suunnitteilla...

    VastaaPoista