21. helmikuuta 2015

Laurin Maalauskoulu - Maalin tai lakan poisto

Kirjoittanut Lauri


Vanhan pintakäsittelyn poistaminen

Maalin tai lakan poisto


Työläin, tai ainakin tylsin vaihe huonekalujen tuunauksessa tai entisöinnissä, on vanhan pintakäsittelyn poistaminen. Varsinkin aloittelijalla on kova hinku päästä levittämään pintaan uutta väriä, ja tästä työvaiheesta halutaan päästä eroon mahdollisimman nopeasti. Maalin- tai lakanpoisto on kuitenkin suoritettava huolella. Jos vanhaa pintakäsittelyä jää kalusteeseen, ei uusi tule näyttämään kovinkaan hyvältä. Maalia ei tarvitse yleensä poistaa, jos pinta aiotaan maalata uudestaan peittävällä maalilla. Pinta hiotaan mataksi hienolla (240) hiekkapaperilla, poistetaan pöly ja maalataan uudella maalilla. Jos kalusteen päällä on jo useita maalikerroksia, tulisi vanhat kerrokset poistaa ennen uuden kerroksen levittämistä, koska paksut maalikerrokset tukkivat kalusteen muodot, uurteet ja sorvaukset.

Vaikein poistettava on kunnolla tehty maalaus, varsinkin tammesta. Tammen syy on avoin ja pohjamaali on saattanut imeytyä syvälle puuhun. Jos maalaus on tehty vanhan lakan, esim. sellakan päälle, se tulee irtoamaan helpohkosti. Ja tällaisia kalusteita, tosin koivuisina, meiltä löytyy valtavasti. Muutama vuosikymmen sitten oli muodikasta maalata kaikki puunväriset kalusteet valkoisiksi. Pelottavaa, jotkut tekevät niin edelleen...

Maalinpoistoaineen käyttäminen on erittäin suositeltavaa. Se tekee maalin/lakanpoistosta nopeaa. Maalinpoistoaine jättää ajan jättämän ”patinan” puuhun. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun olet entisöimässä jotain, jotai ei tulla maalaamaan peittävällä maalilla piiloon. Jos sinulla ei ole käytettävissä erityistä tilaa työskentelyyn, niin maalinpoistoainetta lukkuun ottamatta, lähes kaikki muut vaihtoehdot ovat mahdottomia toteuttaa kotioloissa. Ajattele minkä määrän hiontapölyä tai käryjä saat aikaiseksi hiomalla tai kuumailmapuhaltimella.

Maalinpoistoaineeksi kannattaa valita hyytelömäinen ja tehokas tuote. Hyytelömäisyys tekee aineesta käyttökelpoisen myös pystysuorille pinnoille. Älä käytä maalinpoistoaineitta joka neutraloidaan vedellä. Vesi saattaa pilata kalusteen, lisää aiheesta luvun lopussa. Muista suojata lattia ja mahdollisesti myös seinät huolellisesti. Pienikin pisara maalinpoistoainetta lakatulla parkettilattialla muistuttaa tehdystä virheestä vielä vuosia. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa kaluste nostaa metalahkolle tasolle. Kun ei tarvitse kyykkiä maanrajassa, työkin etenee nopeammin. Huolehdi myös omasta turvallisuudestasi. Käytä riittäviä suojia. Vähintään liuottimen kestäviä kumihanskoja. Hengityssuojainta on hyvä käyttää jos joudut työskentelemään kauan liuotinhöyryissä.

Maalinpoistoaine levitetään siveltimellä, kannattaa käyttää vanhaa sivellintä, koska tämän jälkeen se on usein mennyttä. Älä säästele, vaan levitä reilu kerros. Liian ohut kerros kuivuu ennen kuin maali tai lakka pehmenee ja irtoaa pinnasta, ja joudut levittämään toisen kerroksen. Poista maali alueittain. Jos levität maalinpoistoaineen koko kalusteeseen, on lähes mahdotonta ehtiä poistaa maali tai lakka, ennen maalinpoistoaineen kuivumista pintaan. Virhe ei ole peruuttamaton, levitetään vain uusi kerros maalinpoistoainetta, ja nyt sopivan kokoinen alue kerrallaan. Suuret tasaiset pinnat kuten pöytätasot saa kaavittua nopeasti puhtaiksi, ja voit levittää maalinpoistoaineen suurehkolle pinnalle kerrallaan. Mitä monimutkaisempi pinta, sitä pienemmältä alueelta kannattaa maali tai lakka kerrallaan poistaa. Varsinkin sorvatut pinnat tai puuleikkaukset vaativat aikaa.

Anna maalinpoistoaineen vaikuttaa riittävän kauan. Poistettavasta pintakäsittelystä, ja käytettävästä maalinpoistoaineesta riippuen 15min - 10tuntia. Itse suosin nopeita tuotteita. Maalinpoistoaineen pehmittämä maali tai lakka kaavitaan tasaisilta pinnoilta, kuten lattiat, pöytätasot ja hyllyt lastalla. Ronskeissa kalusteissa, kuten talonpoikaiskalusteissa, voit käyttää teräslastaa. Muuten suosittelen muovilastan käyttöä. Varsinkin intarsian koristamat pinnat kannattaa puhdistaa varoen. Puuleikkauksissa ja sorvatuissa pinnoissa kannattaa käyttää lastan sijaan karkeaa esim. No: 2 teräsvillaa. Aina ei kaikki maali lähde kertakäsittelyllä. Varsinkin jos maalikerroksia on useita, kannattaa käsittely toistaa jotta pinta saadaan varmasti puhtaaksi.

Maalinpoistoaine pitää poistaa pinnalta ennen uuden käsittelyn levittämistä. Jos maalinpoistoainetta jää puuhun, ja uusi maalikerros levitetään pintaa, saa maalinpoistoaine uuden pinnan kesimään. Laadukkaat maalinpoistoaineet sisältävät parafiiniä, jotta tuote ei haihtuisi niin nopeasti, ja olisi ystävällisempi puulle. Parafiini on rasvaista ja imeytyy puuhun. Tämän poistamiseen tarvitaan liuotinpohjainen huonekalujen puhdistusaine. Ja kaikenlisäksi huonekalujen puhdistusaine ei nosta puun syytä auki, kuten vesi. Vettä pitäisi välttää muutenkin huonekalujen entisöinnissä. Voit vain kuvitella mitä käy viilupinnalle, joka on juuri puhdistettu lakasta, ja pestään vedellä. Mitä todennäköisimmin viilupinta vaurioituu ja irtoaa! Voit toki käyttää muitakin liuottimia mutta tähän tarkoitukseen tehty huonekalujen puhdistusaine on huomattavasti tehokkaampi. Huonekalujen puhdistusainetta levitetään käsiteltävälle pinnalle No: 0 teräsvillan kanssa. Jos pinta on arka, esim intarsiaa, voit käyttää 00 - 0000 teräsvillaa. Työskentele puun syiden suuntaisesti. Hankaa pienehkö alue kerrallaan ja poista irronnut maali tai lakka puhtaalla trasselilla tai rätillä. Jos aine ehtii kuivua kalusteen pintaan täytyy se käydä uudelleen läpi.

Miksi hiomista tulisi välttää maalin- tai lakanpoiston yhteydessä
Hiomalla maali ja lakka lähtee pois varmasti. Se tuskin on epäselvää. Hiomiseen liittyy kuitenkin muutamia riskitekijöitä.
Maaleissa on käytetyt vaarallisia aineosia, jotka hiottaessa muodostuvat terveysriskiksi. Vaikka varsinainen lyijyvalkoinen pigmentti kiellettiin sisämaaleissa jo vuonna 1929 (ulkomaaliessa 1960), on maaleissa käytetty tämän jälkeen erilaisia lyijy-yhdisteistä esimerkiksi lyijyoksidia, lyijypölyä, lyijysulfaattia ja lyijykromaattia, jota käytetään vieläkin. Näiden lisäksi vuosien varrella on maaleihin lisätty elohopeaa, nikkeliä, kromia, PCBtä...
Hiominen tuntuu varsinkin koneisiin mieltyneiden miesten mielestä ainoalta oikealta tavalta maalin- tai lakanpoistoon. Jos autotallista löytyy sopiva suojavarustus (hengitys- ja kasvosuoja, sekä suojavaatetus), ja edelleen syyhyttää työntää pistotulppa seinään, niin katso vielä esinettä. Usein vanha huonekalu on patinoitunut kauniiksi vuosien saatossa. Hiomalla kaikki tämä menetetään. Maalinpoistoainetta käytettäessä ei.
Siksi en suosittele maalin poistamista hiomalla.

Miksi kuumailmapuhallinta tulisi välttää Kuumailmapuhallin: 
Koska se on vaarallista. Maalattua tai lakattua puuta ei saa polttaa edes takassa, koska pintakäsittelyaineiden palaessa synytyy erittäin vaarallisia kaasuja.
Kuumailmapuhallista pitää käyttää myös taidokkaasti, muuten voi pinnan saada hiiltymään.
Vanhat huonekalut on kasattu kuumaliimalla. Vanhat liitokset ovat vaarassa jos pintaa kuumennetaan.
Siksi en suosittele maalin poistamista kuumailmapuhaltimella.

Vinkit:

  • Voit kelmuttaa muovilla suuriakin alueita, jolloin maalinpoistoaineen haihtuminen hidastuu, eikä se kuivu pintaan niin nopeasti. Samalla maalinpoistoaineen teho kasvaa!
  • Käytä maalinpoistoainetta jota ei huuhdella pois vedellä (ne ovat tarkoitettu enemmän ulkopinnoille), koska vesi turvottaa puuta (puun syyt aukeavat, ja pinta muuttuu karheaksi). Karheaksi muuttunut pinta joudutaan hiomaan tasaiseksi.
  • Maalinpoistoaineella saa vanhan, kuivuneenkin luonnonharjaksisen siveltimen pehmenemään käyttökuntoon.


Aina ei vanhaa pintakäsittelyä tarvitse poistaa. Kirjoitan aiheesta pian oman artikkelin.




4 kommenttia:

  1. Hei, tuunaaminen on kivaa tekemistä, mutta onkohan mitenkään mahdollista saada 'huurremaalaus' pois ikkunalasista??

    VastaaPoista
  2. Minulla on työalla vanha lakattu pöydänkansi.Miten saisin näppärästi lakan pois, voinko "pestä" kannen maalunpoistoaineella...siis pyyhkiä. Vain onko hionta ainut keino. Lopuksi käsittelen kannen sävytetyllä puuöljyllä. Vai onko joku parempi idea?

    VastaaPoista