9. tammikuuta 2015

Spraymaalaus ideoita: Pirteäksi maalattu pinnasänky

Kirjoittanut Lauri


Alkuperäinen pinnasänky hankittiin käytettynä ja edulliseen hintaan. Toisin sanoen, pinnasänky oli sen näköinen, että sille voisi tehdä jotain. Meillä on usein valinta kriteerinä se, että kaluste on käytetyn oloinen, sopivan hintainen ja ehjä. Laadukkaat tuotteet kestävät aikaa, elämää ja tuunausta!

Drewex Pepe sänky osoittautui laadukkaaksi tuotteeksi, joka on kokopuisena kestävä. Näin ollen sänky on myös helposti purettavissa osiin. Tämä helpotti maalautyötä ja ideamme monivärisestä lastensängystä oli helpompi toteuttaa.


Plasti-Koten Twist&Spray maalien satiini kiiltoaste sopii kalusteisiin erinomaisesti. Usein ajatellaan, ettei spraymaali sovellu lapsille tarkoitettuihin kalusteisiin, koska se ei ole liuotinohenteisena erityisen ekologista. On kuitenkin totta, että useimmiten liuotinohenteinen maali kuivuu vesiohenteista kovemmaksi, jolloin pinnasta irtoaa itseasiassa vähemmän haitallisia aineita, kuin useimmista vesiohenteisista tuotteista.

Pupu testaa sänkyä enne Nubbiksen saapumista!


Laurin maalauskoulu. Näin tehtiin:

Sänky purettiin osiin. Kalusteen valmistajan merkit ym. poistettiin varovasti. Kaikki osat maalattiin erillään. Purkamisen jälkeen osat pestiin maalarinpesulla ja annettiin kuivua.

Erityisesti pinnojen maalaaminen on spraymaalilla paljon siveltävää maalia helpompaa. Hetken piti miettiä miten pinnayksikkön saa maalattua niin, että yhdellä kertaa saa maalattua mahdollisimman suuren alueen. Keksin ripustaa osan työpenkin puristimen veivin kahvoihin, näin sain maalattua lähes koko osan yhdellä kertaa. Vain pienet alueet joita vasten pinnayksikkö roikkui, täytyi maalata toisella kertaa. Onneksi Twist&Spray maali ei vaadi 7vrk kuivumista kerrkoskien välissä, kuten tavalliset maalit. Tunnin kuluttua maalaamisesta siirsin osaa vain pari pykälää oikealle ja maalasin maalittomat kohdat piiloon.

Parhaan tuloksen saat spraymaalilla, kun maltat maalata riittävältä 20-30cm etäisyydeltä. Aloita maalaaminen painamalla suutinta aina maalattavan pinnan ulkopuolella ja liikuta maalipurkkia määrätietoisen ripeästi käännökseen, joka tehdään maalattavan kappaleen ulkopuolella.

Ensimmäinen kerros on ns. tartuntakerros, joka on vain ohut huntu. Sen on tarkoitus antaa kuivua muutaman minuutin niin, että peittävällä kerroksella olisi hyvä tartuntapohja, eikä maali lähde valumaan niin helposti.


Koska samassa kappaleessa oli kahta sävyä, täytyi jo maalattu osa suojata. Tähän tarkoitukseen osoittaustui erittäin näppäräksi suojamuovi, jonka reunassa on valmiiksi teippi. Sitä myydään kaupoissa eri leveyksissä 0,5 metristä aina 3 metriin saakka. Muista antaa kuitenkin ensimmäisen värin kuivua riittävän kauan (vähintään 24h) ennen teippausta.Valmis pinta näytti ammattimaiselta ja kauniilta. Ei valumia, eikä virheitä. Käyttämämme Plasti-Koten Twist&Spray maali oli kiiltoasteeltaan satiinia, joka soveltui erinomaisesti puun maalaamiseen. Kiiltävä maali olisi tuonut liikaa puun syykuvioita ja virheitä esiin.

Noin yhdeksän kuukautta myöhemmin: Pinnasänky on käytössä ja olemme edelleen tyytyväisiä lopputulokseen. Paitsi että: Heti kun neiti oppi seisomaan sängyssä, se iski hampaat pinnasängyn reunaan.

A) Me ei haluta että neiti järsii maalia
B) Me halutaan, että sängyn maalipinta on jatkossakin kaunis

Jouduimme pelastamaan pinnasängyn laidan pitkällä pätkällä läpinäkyvää pakkausteippiä. Pureminen loppui siihen ja teippikin on lähes huomaamaton. Teippi ratkaisu on ihan ok. Nyt ymmärrämme miksi käytettynä ostetussa sängyssä oli alunperin muoviset laitasuojat. Poistimme suojat, koska ne oli rikki. Jotta pinnis kestäisi elämää, Jälkiviisas kaipaa viimeistelevää ja lujittavaa lakkapintaa. "Noin yhdeksän kuukautta myöhemmin" on lisätty 23.4.2015.

Plasti-Koten tuotteet ovat edustamani yrityksen maahantuomia.

Lue myös

Lisää vinkkejä spraymaalaukseen
Kesäinen pihaprojeksti: Postilaatikon maalaus

Spraymaalaus ideoita: Kirppislöydöstä värikäs keittiön lamppu

Spraymaalaus ideoita: Värikkäät kynttilänjalat

2 kommenttia:

 1. Moi!

  Montako pulloa teillä kaiken kaikkiaan kului pinniksen maalaamiseen?

  Itsellä sama projekti edessä ja koska täällä päin ei ole jälleenmyyjiä, täytyy tilaus tehdä suoraan maahantuojalle. Lisää ei siis saa äkkiä haettua jos suihkuttelenkin menemään liian reilulla kädellä :)

  Kiitos tosi hyvistä ohjeista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   Keltaista 1 pullo
   Sinistä 2 pulloa
   Vihreää 1 pullo
   Sinistä ja keltaista jäi vielä vähän yli.

   Lauri

   Poista