23. huhtikuuta 2015

Laurin Maalauskoulu - Öljykäsittelyn puhdistus tai poisto

Kirjoittanut Lauri

Kun vanhaa öljyttyä kalustetta entistetään, ei vanhaa öljyä tarvitse yleensä poistaa. Jos öljytty pinta on huonossa kunnossa, tai sen väri halutaan muuttaa, tulee öljykäsittely puhdistaa. Öljytyn pinnan puhdistamiseen kannattaa käyttää huonekalujen puhdistusainetta. Sillä saa poistettua jopa kosteuden aiheuttamia tummentumia. Tuote on erinomainen myös keittiön työtasojen puhdistamiseen, ennen uudelleen öljyämistä.

Nuhjuinen öljypinta tarvitsee kunnon puhdistuksen 
ennen uudelleen öljyämistä.

Huonekalujen puhdistusainetta levitetään käsiteltävälle pinnalle No: 0 teräsvillan kanssa hangaten. Jos pinta ei ole pahasti likaantunut, voit käyttää hienompaa 0000 teräsvillaa. Työskentele puun syiden suuntaisesti. Hankaa pienehkö alue kerrallaan ja poista irronnut öljy ja lika puhtaalla trasselilla tai rätillä. Jos puhdistusaine ehtii kuivua kalusteen pintaan ennen sen poispyyhkimistä, ei lika enää irtoa vaan pinta täytyy käydä uudelleen läpi.Kun pinta on puhdas voit sävyttää tai käsitellä pinnan uudelleen öljyllä tai vahalla. 

Vinkkejä

  • Vaikka pinta onkin puhdistettu huonekalujen puhdistusaineella, ei sitä voida sävyttää vesiohenteisilla petseillä, vaan siihen tulee käyttää spriiohenteista petsiä. 
  • Jos öljy pintakäsittely halutaan muuttaa maaliksi tai lakaksi, on pintaa käsiteltävä sellakalla huonekalujen puhdistusaineen jälkeen. Sellakka tarttuu, vaikka pintaa ei olisikaan saanut täysin puhtaaksi öljystä, ja sellakkapinnan voi maalata.
  • Kun kirjoituspöytään on imeytynyt muste- tai muita tummia tahroja, on paljon helpompaa sävyttää ne piiloon spriipetsillä tai maalata peittävällä maalilla, kuin puhdistaa ja valkaista pinta. Musta (antrasiitti) spriipetsiä kutsutaankin yleisesti pelastajaksi koska se peittää alleen kaikki mahdolliset värivirheet, mustetahroista puun sinistymiseen ja kosteuden aiheuttamiin tummiin.
  • Jos kalusteen pintaan on imeytynyt rasvaa tai öljyä koska sitä on säilytetty esimerkiksi autotallissa, on öljykäsittely helpoin vaihtoehto. Lakat ja maalit eivät tartu öljyiseen puuhun. Rasvan poistaminen puusta vie aikaa, ja jos sitä ei tehdä kunnolla, ei uusi maali tai lakka tule pysymään pinnassa. Jos haluat sävyttää tällaisen pinnan, käytä liuotonohenteisia petsejä ja öljyä pinta lopuksi huonekaluille sopivalla öljyllä.
  • Spriipohjaiset petsit tarttuvat paljon vesiohenteisia paremmin. Varsinkin pinnat, joilta vanha maali tai lakka on poistettu, ovat vaativia. 
  • Kaiken pintakäsittelyn poistaminen on usein lähes mahdotonta. Kun puunsyihin jäänyt maali tai lakka vaikeuttaa petsin tarttumista, osoittavat spriikuultomaalit ylivertaisuutensa. 
  • Vesipetsin jälkeen pinta saattaa näyttää aika kirjavalta. Spriipetsit tarttuvat tasaisesti ja pinnasta tulee kauniin tasainen sekä väriltään että pinnaltaan. Tarkoitan sitä että spriipetsit eivät turvota ja nosta puun syitä ylös kuten vesipetsit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti