24. toukokuuta 2015

Keittiöön erilaiset tuolit

Kirjoittanut Inka ja Lauri

Yleensä keväällä poiketaan pitkästä aikaa alapihan liiteriin. Siellä säilytetään puutarha juttuja ja vähän muutakin. Yksi kevät, liiteristä löytyi vanhat puurunkoiset keittiöntuolit. Ja sitten tuli taas idea: tehdään näistä meille keittiöntuolit. Liiterin tuolit kaivettiin tuunattavaksi ja vanhat keittiössä olleet tuolit annettiin viinipulloja vastaan pois.


Liiteristä löytyi kolme tuolia, joissa oli istuinpehmusteet. Näiden tuolien puuosat olivat kivasti kuluneet ja vähän maalissakin. Ei haluttu tehdä puuosille mitään. Istuinosat päätettiin päällystettiin uudelleen. Eurokankaan valikoimasta löytyi silloin pari vuotta sitten kivoja kuoseja. Valittiin vähän paksumpaa "verhokangasta". Kankaita ei ole tarkoitettu istuinten päällystämiseen, mutta ajateltiin, että kestää minkä kestää, laitetaan sitten uusi kangas kun menee rikki. Jäetettiin vanha pehmuste kankaineen uuden tekstiilin alle. Tuolit on olleet nyt jonkun vuoden käytössä ja kankaat on vielä ihan kuin uudet.
Lisäksi liiteristä löytyi kolme tuolia, joissa oli istuinpehmusteiden sijaan puiset istuinosat. Näille tuoleille päätimme tehdä enemmän. Päädyimme tekemään kuluneen näköistä pintaa maalamalla ja decoupage -tekniikalla.

Näin me sen teimme:
  1. Poista vanha lakka tai hio pinta ainakin mataksi. Ensin 120 ja sitten 240 karkealla hiekkapaperilla. Muista poistaa hiontapöly.
  2. Maalaa pinta haluamallasi sävyllä, joka tulee näkymään kulutetuista kohdista. Tee ainakin kaksi käsittelyä. Käytä mattapintaista maalia jota on helppo kuluttaa. Anna kuivua.
  3. Maalaa pinta haluamallasi sävyllä, joka tulee näkymään päällimäisenä. Anna kuivua.
  4. Hio pintaa kevyesti Teräsvillalla karkeus No:2-0 kunnes allaoleva maali tulee sopivasti näkyviin.
  5. Maalaa istuinosa. Käytä sävynä pintaan liimattaviin servietteihin sulautuvaa sävyä. Itse maalasin luonnon valkoisella.
  6. Kun maali on kuivunut istuinosassa liimaa kanteen haluamasi lautasliina vesiohenteista lakkaa apuna käyttäen. Levitä aluksi reiluhko kerros lakkaa pinnalle. Asettele paperit nopeasti paikoilleen ja levitä reiluhko kerros lakkaa päälle. Vihreässä tuolissa lautasliinat aseteltiin siististi ja mahdollisimman sileästi. Punaiseen tuoliin taas laitettiin lautasliinat niin, että pintaan muodostuu ryppyjä. Anna kuivua kerroksien välissä. Lakkaa ainakin kolme kerrosta serviettien päälle. Anna kuivua riittävävsti kerrosvälein.
  7. Lakan kuivuttua vihreä tuoli on valmis. Mutta punainen, johon tehtiin ryppyjä vaatii lisäkäsittelyä. Hio pintaa kevyesti hiekkapaperilla niin että rypyt siliävät. Näin pintaan muodostuu halkeamia kuin itsestään, ja pinta näyttää vanhalta.
  8. Levitä vielä pintaan kaksi kerrosta lakkaa. Anna kuivua.
  9. Halutessasi voit viimeistellä pinnan vahaamalla sen Antiikkivahalla sävy Pähkinä. Se patinoi pinnan hienosti. 

Erilaiset tuolit sopivat toisiinsa.

Tuolien istuinosat on tehty decoupage -tekniikalla.

Vihreän tuolin istuinosaan valittiin saman sävyiset servietit.Punainen tuoli kulutettiin näyttämään vanhalta.

Punaisen tuolin istuinosaan käytettiin romanttisia serviettejä.

Punaisen tuolin pinta kulutettiin näyttämään vanhalta.

Istuinosan pintaa läheltä. Tästä näkee selvästi miten halkeamat ovat muodostuneet.


Tuolit ovat oleet nyt pari vuotta käytössä ja tyytyväisiä ollaan edelleen. :)

Lue myös

Antiikkijäljitelmää kotikonstein: Tuolin maalaus ja vahaus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti